November 06, 2009

Facebook, Fotoğraf ve Paranoya

Facebook, Fotoğraf ve Paranoya

Dünyanın en popüler sosyal iletişim ağlarından biri olan Facebook’un en önemli ham maddesi şüphesiz ki fotoğraf… İnsanlar Facebook’tan önce de tabi ki fotoğraf çekiyorlardı, peki ya düşündünüz mü Facebook’tan sonrasını?


Facebook’tan önce de insanlar arkadaşlarıyla bir yerlere gidip eğleniyorlar, geziyorlar, ilişkilerini bir şekilde yaşıyorlardı. Şimdi çoğu kişi sırf Facebook’a fotoğraf yükleyebilmek için yanlarında sürekli fotoğraf makinesi taşıyorlar, makine yoksa cep telefonları imdatlarına yetişiyor ve hemen bu fotoğraflar siteye yükleniyor. İnsanlar özel hayatlarını kendi belirledikleri çerçeve içerisinde istedikleri gibi teşhir edebiliyorlar.

Fotoğrafın anı/belgeleme değeri, bu yüzyılda Facebook ile başka bir forma girdi. Burada insanlar kimlik bilgilerinin yanı sıra, sanal bir sosyal ağ üzerinden hayatının belirli bir evresinde girip çıkan kişilerden tutun da, en yakın arkadaş/aile çevresine kadar birçok kişiyi hesabına ekleyebiliyor, böylece sürekli iletişim halinde oluyorlar. Evet, bu bir yere kadar iyi ve nostaljik gelebilir. Seneler önce koptuğunuz çocukluk arkadaşınızı, komşunuzu, ilkokul arkadaşınızı… vs Facebook’ta görüp, tekrar iletişime geçmek, eski günleri 10 dakika içinde yad etmek güzeldir, keyiflidir. Ama aslında düşündüğünüzde, zaten hayatın içerisinde doğal seleksiyona uğrayıp, hayatınızdan çıkan kişileri Facebook aracılığıyla tekrar hayatınıza “sanal” bir biçimde tekrar sokuyorsunuz… Yolda görüp, sadece bir merhaba dediğiniz kişilerden tutun da, konuşmadıklarınız dahi arkadaş listenize bir anda girebiliyorlar. Tabi, bu konuda genelleme yapmak doğru olmaz, fakat büyük bir çoğunluğun da bu şekilde hareket ettiğini görebiliriz…

Fotoğraf da bu site için biçilmiş kaftan aslında. Çoğu kişi komik-ilginç videolarını da paylaşabiliyor, ama fotoğraf kadar etkili değil video paylaşımı. Evlerde kutuların içinde sakladığımız aile albümleri, arkadaş albümleri bir anda birçok kişinin kullanabileceği bir platforma dökülebiliyor. Bu fotoğrafların tabi ki hiçbir estetik değeri yok, profesyonel bir fotoğrafçının fotoğraflarını değerlendirme kriterlerinden bahsetmiyorum bu anlamda. Fotoğrafın yapısının ne kadar esnek ve kaygan olduğuna değinmek istiyorum. Birey için çok özel olan fotoğraflar, kişi istemediği takdirde siteye yüklenmeyebilir, ama bunun dışında, gün gün, hafta hafta kimin ne yaptığını an be an takip edebilirsiniz. Bir zamanlar dolaplarda saklanan albümler, şimdi her an ulaşılabilir, elde edilebilir, bakılabilir konuma geliyor. Bu anlamda fotoğrafın aidiyeti, bizim aracılığımızla bizim tekelimizden çıkıyor. Evet, kimse bizi zorlamıyor fotoğraf yüklemek için; ama bizler yine de dayanamayıp yüklüyoruz veya yüklemesek dahi çevremizdekilerin albümlerini büyük bir teşhirci açlığıyla izliyoruz. Dikizleniyor, dikizliyoruz! Buna izin veriyoruz çünkü… Bilgisayar ekranları, dürbünlerin yerine geçti, balkonlar, duvarlar, pencerelere şeffaflaştı ve herkesin özeli içerisinde dolaşabiliyoruz rahatça. Üstelik bu yasadışı, yasak da değil! Çünkü, insanoğlunun vazgeçemediği bir duygusudur: merak! Fotoğraf da bu teşhirciliği kızıştıran güzel, kullanışlı, görsel bir malzeme.

Facebook’ta insanların ne kadar vakit harcadığı ise tamamen korkunç bir tablo! Şubat 2008-2009 arasında yapılan bir araştırmada, kullanıcılar toplam 1 milyar 100 milyon dakika harcarken, 2009 Şubat'ında bu 3 milyar dakikanın üzerine çıkmış durumda. (1)


Şubat 2008’de 250 milyon fotoğraf yüklenirken, Şubat 2009’da 850 milyon fotoğraf yüklenmiş. Üyeler siteye günde 8.5 milyon fotoğraf yüklüyorlar. Facebook’un platformunda bulunan fotoğraf sayısı şimdiden fotoğraf paylaşım sitesi olan Flickr’ı geçmiş. (2) Facebook’da fotoğraf çekmeyi bilmenize gerek yok. Kural yok, sınır yok, tamamen özgürsünüz; çünkü fotoğraf burada özel hayatınızı kendi elinizle teşhir etmek için kullandığınız bir araç. Diğer fotoğraf paylaşım sitelerinde insanlar amatör/profesyonel fotoğrafçılar çektikleri fotoğrafları değerlendiriyorlar, puan veriyorlar…vs.

İnsanların önlerinden geçen yığınla fotoğraf da, kişileri paranoyaya ve aşırı kıskançlığa itebiliyor? Nasıl mı? Yapılan bir haberde şöyle deniyor:

“Canada'da yapılan bir araştırma, dünyaca ünlü sosyalleşme sitesi Facebook'un, çiftlerin ilişkilerinde olumsuz etkisi olduğunu ortaya koydu. Partnerlerin birbirlerini kıskanmasında büyük rol oynayan site, sevgilileri ayırma gücüne bile sahip… Kanada Ontario'daki Guelph Üniversitesi'nde araştırma yapan bilim adamları, Facebook bağımlılarının partnerlerini iyiden iyiye araştırmak için aslında tuzağa düştüğünü ortaya koyuyor.

Kıskançlığın verdiği etkiyle şüpheyi arttırıcı detayları ortadan kaldırmak, Facebook kullanıcısının tüm zamanını alıyor. Özellikle genç sevgililerin ilişkilerinde büyük rol oynayan Facebook, kişiye yarardan çok zarar getiriyor. Araştırmayla ilgili yazılan bir makale de Facebook çılgınlığının insana negatif duygular getirdiğine dikkat çekiyor. Karşı tarafı sürekli takip etme güdüsünü yaratan sitenin, ilişkiyi yıpratmak için büyük bir gücü olduğunu savunan araştırmacılar, gizli saklı yapılan işlerin bu tür duygulara neden olmasının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.” (3)

Sürekli fotoğrafların izini süren bir kişi, böylece psikolojik açıdan hem kendine hem de çevresine zarar verebilecek hale gelebiliyor. Aşırı kıskançlığı tetikleyen ve takip ediliyormuş hissi yaratabilecek olan fotoğraflar aracılığıyla, Facebook bir kez daha kazanıyor; çünkü kullanıcılar sürekli sitede vakit geçiriyorlar. Fotoğraflar da bu noktada, hem teşhirciliği pekiştiriyor, hem de bu fotoğraflarla belki de kafasından senaryolar yazan biri için psikolojisini de alt üst eden bir noktaya gelebiliyor. Çünkü fotoğraf insanların hayal gücünü konuşturacak yeterli miktarda doneyi verebilir…

Facebook’un yerini ileride şüphesiz ki başka siteler alacaktır, ama Facebook günümüzde fotoğrafın kullanım pratiklerini değiştirdi, özel hayat ve aidiyet gibi kavramları kişinin kendi isteğiyle başka biçimlere sokma iznini aldı. Böylece, fotoğrafın paranoyak yapma gücünü de öğrenmiş olduk…


*Yazının orijinali Fotoritim Kasım sayısındadır.

October 28, 2009

Reuters’tan 10 Yılın En İyi Fotoğrafları


Taliban'ın şeriat yasalarından beş yıl sonra ilk kez bir kadın halk arasında yüzünü gösterirken...
Cuma Namazı sonrasında çıkan çatışmalarda genç bir Filistinli protestocu İsrail sınır polisi tarafından yakalanırken...
Irak'ın Basra kentinde bir İngiliz asker çatışma sonrası alev alarak aracından atlarken...
Öfkeli bir Yahudi yerleşimcisi, İsrailli polis ve askeri birlikler Gush Katif'teki Neve Dekalim yerleşim yerini yıkarken sinagogun camından bakarken...
Iraklı Şii bir kız olan Mays, evlerinin yakınına düşen bir havan mermisinin dayısını yaralamasından sonra ağlarken...
ABD Donanması Sıhhiye Eri Richard Barnett, Iraklı bir çocuğu kucağında tutarken...
AFP haber ajansından Kenji Nagai, Burma'nın Yangon şehrinde polis ve askeri güçler protestoculara ateş açtığı sırada yerde yatarken... 50 yaşındaki bir video muhabiri olan Nagai askerler kalabalığı dağıtmak için ateş açtığında vurulmuş ve daha sonra da ölmüştü...
Macit Kavousifar ve yeğeni Hüseyin Kavousifar Tahran'da 2 Ağustos 2007'de kabloyla asılmıştı. İran hükümeti, birkaç reformisti hapse atan yargıcın katilleri olan Macit ve Hüseyin'i yüzlerce kişilik kalabalığın önünde asmıştı...
Alicia Casilio, 11 Ocak 2007'de Massachusetts, Boston'da Irak'taki savaş karşıtı düzenlenen protestoya Iraklı bir sivil kılığında katılmıştı. Casilio'nun yüzündeki numaralar savaşta öldürüldüğü tahmin edilen Iraklı sivillerin sayısını temsil ediyor...
İran'ın Bakuba kentinde bir adam aracında patlayıcı olduğu gerekçesiyle Amerikan güçleri tarafından tutuklandıktan sonra arabada tutulurken...
Nijer'in kuzeybatısında bulunan Tahoua'da bir anne ve çocuk acil beslenme kliniği önünde beklerken...


September 29, 2009

Zihin ergo sum Milliyet Sanat'ta!...


Amatör fotoğrafçıların gönüllü olarak bir araya gelmesi ile kurulan Ankara Atölyesinden sonra; Başbakanlık, DPT, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (www.ua.gov.tr) Gençlik Programı kapsamında ve Avrupa Komisyonu‘ndan sağlanan hibeyle bir atölye de İzmir de kurarak özel eğitime tabi çocuk ve gençlere fotoğraf eğitimi verdi.Zihinsel engelli çocuk ve gençlere fotoğraf eğitimi vermek üzere kurulan Z!H!N Ergo Sum Fotoğraf Atölyeleri Grubu çalışmalarına son hızla devam ediyor.

Projede yer alan katılımcıların; - toplumla kaynaştırma ve farkındalık yaratmak adına ve yanısıra-, sosyal ve kişisel gelişimlerinin ilerlemesi, fotoğraf çekmek deneyimini kazandırarak, yaratıcılık ve girişimcilik ruhlarını ortaya çıkarıp, sosyalleşmelerini, hayata bakış açılarını, düşünsel ve duygusal olarak gelişmelerini sağlamayı hedefleyen atölyeler şimdilik Ankara, İzmir ve Mersin’de hizmet veriyor.

Z!H!N Ergo Sum Fotoğraf Atölyeleri Grubu’nun kuruluş öyküsü ise kısaca şöyle: 2007 yılı Şubat ayında ZİÇEV, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı bünyesinde (www.zicev.org.tr); Faika Berat Pehlivan önderliğinde, özel eğitim gereksinimi olan bireylere (özellikle çocuk ve gençlere) gönüllü fotoğraf eğitimi vermek üzere kurulmuş bir fotoğraf atölyesi. Bu atölyelere kurulu oldukları şehirlerde bulunan birçok fotoğraf topluluğu ve E – Fotoğraf Dergisi FOTORiTiM (www.fotoritim.com) de atölye çalışmalarının bir sosyal proje olarak yaygınlaşmasına internet ortamında destek veriyor.

Fotoğrafla; özel eğitim gereksinimi olan zihinsel engellibireylerin; günlük yaşama katılımlarını, kendilerini ifade etmelerini sağlamak amaçlanıyor. Toplumda –genelde- dışlanan bu kesimin topluma ve sosyal hayata kaynaştırılması ve kazandırılmaları amacıyla ZİÇEV `Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı` bünyesindeki okullarda kurulan fotoğraf atölyelerinde özel eğitim gereksinimi olan bireylere fotoğraf eğitimi veriliyor.

September 10, 2009

Amerikalı bir Kadın Fotoğrafçı: Berenice Abbott




1898 yılında Amerika’nın Ohio kentinde doğan kadın fotoğrafçı Abbott’ın çalışmalarını en güzel özetleyecek kelime şüphesiz ki New York’tur… Önceleri gazetecilik okuyan, fakat daha sonraları heykele merak saran fotoğrafçı, 1921’de Berlin ve Paris’e gider. Bu sıralarda da, Man Ray’in fotoğraf hakkında hiçbir şey bilmeyen ve karanlık odada ona yardım edecek birini aramaktadır. İşte tam da bu noktada, Berenice Abbott Man Ray’le tanışır ve onun karanlık oda asistanı olur. Sanatçı Ray’de onun karanlık oda çalışmalarında oldukça etkilenir ve odayı kullanmasına izin verir. 1926’da ilk kişisel sergisini açar ve kendi stüdyosunu kurar. Berlin’de kısa bir dönem fotoğrafçılık eğitimi aldıktan sonra, Paris’e döner ve burada ikinci stüdyosunu açar.



Abbott sanat ve yazın alanından bir çok kişinin portresini çektiği gibi, onun imaj yelpazesinin en büyük kısmını New York kent fotoğrafları oluşturur. Sanatçının New York’a gelmesi de oldukça ilginç ve bir o kadar da duygusal bir hikayesi var aslında… Bu köşenin daha önceki yazılarında Eugene Atget’den bahsedilmişti. Onu gün ışığına çıkaran ve tanınmasında oldukça büyük bir rolü olan Abbott’a, Man Ray tarafından bir gün Atget’in çalışmaları gösterilmiş ve Abbott’da bundan oldukça etkilenmişti. Oldukça zor bir ikna sürecinden sonra, Atget, Abbott’ın kamerasının karşısına geçer ve ondan kısa bir süre de Atget hayata gözlerini yumar. Çalışmalarının büyük bir kısmı satılan Atget’in, geriye kalan çalışmalarını Abbott alır ve onu duyurmaya çalışır, bunda da oldukça başarılı olur.

1930’da onun fotoğraflarından oluşan bir kitap çıkartır ve bu kitabın editörlüğünü yapar. Daha sonraları tekrardan bir kitap çıkartabilmek amacıyla bir yayınevi aramaya New York’a gider ve kentin fotografik dokusunu onun dikkatini çeker.

Kentin mimari dokusunun yanı sıra, şehrin içindeki insanları da kaydeder. Bu insanlar, şehri yaşatan ve onun bir parçası olan kimliklerdir. 1930’ların New York’unu, yaşam tarzlarını izleyicinin gözleri önüne serer.

Her kentin bir silüeti vardır, fakat New York’un silüeti de kendi içinde bir özgünlük taşır. Betonarmenin belki de en güzel “estetize” olmuş halidir, denilebilir. Burada herkes geçmişine ait bir şey kolay kolay bulamaz, çünkü “tarihsel bir otantiklik” bulamayız bu şehirde. Her mimari yapı kendi içinde bir şaheserdir, farklıdır; ama aynı zamanda bir tek tiplik varmış gibi de gelebilir bizlere


İnsansızmış gibi düşünürken bizler bu kenti, bunu delen anları gördükçe rahatlarız biraz, insanı imleyen birkaç çamaşır görünce…

Abbott’ın bu kareleri çektiği yıllar, şüphesiz ki Amerika’nın bilimsel ve teknolojik anlamda değişmekte olduğu yıllardı. Büyük buhran dahi onun bu sokaklara olan aşkını kaydetmeye engel olamadı.

Abbott, şüphesiz ki kent ve sokak fotoğrafçılığında adı geçen önemli kadın fotoğrafçılardan biri…

Elif VARGI.
*Fotoğraflar http://masters-of-photography.com/index.html sitesinden alınmıştır.
*Yazı, Fotoritim Eylül 2009 sayısında yer alıyor.


July 25, 2009

Yeni bir görsel kültür dergisi: Pan görsel kültür

Ege Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümündeki arkadaşım Arş.Gör Murat Göç bir gün bir yazı istemişti. Yeni bir görsel kültür fanzini çıkaracaklarını söylemişti. Pan görsel kültür şimdiden çıktı sayılır. Yeni yeni yazıları koymaya başladılar. İsteyenler bu linkten bakabilirler...





"Pan Görsel Kültür baktıgını anlamlandırmak, anlamlandırdıgını ifade etmek, ifade edileni sorgulamak isteyen herkese açık bir platform olmayi hedeflemektedir. Vakit oldugunda daha kapsamli bir manifestoyu oradan buradan araklayarak buraya koyacağız. O vakte kadar yazıların keyfini çıkarın. Önerilerinizi, tavsiyelerinizi, kırık linkleri bize, memnuniyetinizi dostlarınıza bildirin. Şimdilik şu adresi de iletişim için kullanabilirsiniz. pangorselkultur@gmail.com"

July 11, 2009

Fotografya'nin 22.sayısı çıktı!!!

Turkiye'nin ilk sanal fotograf dergisi Fotografya'nin "Kadin ve Cocuk" temali 22. sayisi cikti!..

Yerli ve yabanci bir cok fotografcinin portfolyolari, yazilar, makaleler.. ilgililenler kacirmasin, cunku dopdolu bir sayi hazirladik :)

http://www.fotografya.gen.tr

June 11, 2009

Z!H!N ergo sum Ankara Kalesi Festivali Sergisi'ne Davetlisiniz!



Bu yıl Ankara Atölyesi olarak üçüncüsüne katıldığımız Kale Festivalinde, İzmir Atölyemiz ile ortak bir sergimiz var.
Festival 11-14 Haziran 2
009 tarihleri arasında
Ankara Kale Festiva
li kapsamında
gerçekleş
ecek!

Sergimiz de aynı tarihler
arasında gezilebilir...

Açılış : 11.6.2009
Saat
: 14.00
Yer : Kınacızade Konağı - Kale içi

Bekleriz...
Afiş Fotoğrafı : Serda
r Karalı - İzmir Atölyesi

Z!H!N ergo sum Fotoğraf Atölyesi'nde çocukların
çektikleri fotoğraflar için lütfen tıklayınız!



"Bu proje T.C. Başbakanlık DPT AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (http://www.ua.gov.tr) Gençlik Programı kapsamında ve Avrupa Komisyonu'ndan sağlanan hibeyle gerçekleştirilmiştir. Ancak burada yer alan görüşlerden AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı veya Avrupa Komisyonu sorumlu tutulamaz."


June 08, 2009

Z!H!N ergo sum izmir sergisinden...

BİZ KİMİZ?

Z!H!N Ergo Sum Grubu


Z!H!N Ergo Sum Fotoğraf Atölyeleri Grubu; özel eğitim gereksinimi olan – farklı zihinsel kısıtlı- bireylere fotoğraf eğitimi vermek üzere, tamamı amatör olan fotoğrafçıların bu amaç ve hedef ile bir araya gelmesi ile oluşan bir eğitim grubudur.


Ankara Atölyemiz; 2007 yılı Şubat ayında ZİÇEV, (www.zicev.org.tr) Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı bünyesinde; Faika Berat Pehlivan önderliğinde, özel eğitim gereksinimi olan bireylere (özellikle çocuk ve gençlere) gönüllü fotoğraf eğitimi vermek üzere kurulmuş bir fotoğraf atölyesidir. Atölye, Vakfın; Ankara Şubesi`nde Fotoproje Grubu ile 24, İzmir Şubesi`nde Avrupa Komisyonu‘ ndan sağlanan hibeyle, Ege Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu (EFOT) desteği ile 12 ve Tarsus Şubesinde de Ankara Kale Rotaract Kulübü ve Mersin Fotoğraf Derneği (MFD) fotoğrafçılarının desteği ile 16 katılımcı ile eğitim ve çalışmalarını sürdürmektedir.

İzmir Atölyemiz; T.C. Başbakanlık, DPT, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (www.ua.gov.tr) Gençlik Programı kapsamında ve Avrupa Komisyonu‘ ndan sağlanan hibeyle N. Elif Vargı (Yasal Temsilci), Aslı Satı Erdoğan (Proje Sorumlusu), Güzin Tezel (Proje Koçu) ve Ege Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu (EFOT) üyeleri (Barış Kocamaz, Bernis Sütçübaşı, Sevim Temel, Mustafa Çağrı Güngören, Emine Karaduman, Didem Açıkalın ve Aylin Kara) desteği ile ZİÇEV, Vasfiye Orhan Akyıldız Özel Eğitim Okulu bünyesinde kurulmuş ve 23 Şubat 2009 tarihi itibarıyla eğitimine başlamıştır.


Tarsus Atölyemiz ise; ZİÇEV Tarsus Şubesi`ndeki okulda; Ankara Kale Rotaract`larının

makine ekipman, Mersin Fotoğraf Derneği`nin de (MFD) eğitim desteği ile 19 Mayıs 2009

tarihinde eğitim ve çalışmalarına başlamıştır.


E – Fotoğraf Dergisi FOTORiTiM de atölye çalışmalarının bir sosyal proje olarak

yaygınlaşmasına internet ortamında destek vermektedir.


Günümüzde insanlık "herkesi içine alan, herkese uygun bir toplum modelinden" yoksundur. Dışlanan kesimlerden birisi olan engellileri toplumla bütünleştirecek yollardan birisi de fotoğraf diye düşündük. Bizler toplum, içinde yaşayan bu insanları, onların sorun ve gereksinimlerini, özelliklerini ne ölçüde dikkate almaktayız ? Herkesin yapılan hizmetlerden, engellilerin de yararlanmasını sağlamaktan sorumlu olduğuna inanıyoruz. Bu sorumlukta bize düşeni üstlenmek istedik.


Engellilere yönelik ayrımcı uygulamaların dünü oldukça eskilere dayanmaktadır ve karşılaştıkları "engelin' temelinde, sahip olunan "özür" değil; özrün yarattığı farklılığı bahane eden toplumun, özürlüye karşı geliştirdiği 'engelleyici tutumlar" yatmaktadır. Engellilere yönelik ayrımcılığın önlenmesinde en etkili unsur ise, onları yaşamın içine sokmak, üretken kılmaktır. Alacakları eğitim ile bunu başarabileceklerine inandık. Engelli bireylerin yeterli eğitim ve rehabilitasyon yoluyla nitelik kazanmaları ve kazandıkları bu nitelikleri üretken bir biçimde kendileri ve içinde bulundukları toplumun yararına sunmaları ayrımcı uygulamaları da büyük ölçüde sona erdirecektir. Ayrımcı değil bütünleştirici olalım istedik.


Engelli bireylerin önündeki en büyük engel, önyargıdır; önyargıyı aşmanın en etkili yolu da sosyal yaşamlarında gösterilecek başarıdır. Bir başka etmen de onlar hakkında oluşmuş olan son derece yanlış değer yargılarıdır. Toplum engelli bireyleri çoğunlukla "ellerinden hiç bir şey gelmeyen, korunmaya muhtaç, zavallılar" şeklinde algılar… Engellilere dair önyargı ve yanlış değer yargılarını yok edelim istedik.


Farklı olmak "farklı muameleye tabi tutulmanın" haklı gerekçesi olamaz. Engelliler de herkes gibi, başka hiçbir sebeple değil; salt insan oldukları için onurlu bir yaşamı hak etmektedirler. Bunun için toplumsal yaşama tam katılımın önündeki her türlü engel kaldırılmalı ve eşitlik ilkesi gereğince yaşamın tüm alanlarında desteklenmelidirler.

Tüm bu gerçekler bu projeye başlama/ çıkış noktamızın ve gerçekleştirmek istediğimizin temelini oluşturmaktadır.


Genel hedefimiz;

Fotoğraf sanatı ile özel eğitim gereksinimi olan zihinsel engelli bireylerin; günlük

yaşama katılımları, kendilerini ifade etmeleri, iletişim kurmaları, toplumsal yaşama

katılım süreçlerine katkı sağlayarak psikolojik açıdan da onları olumlu yönde

desteklemek, toplumda –genelde- dışlanan bu kesimin topluma ve sosyal hayata

kaynaştırılması ve kazandırılmaları amacıyla ZİÇEV `Zihinsel Yetersiz Çocukları

Yetiştirme ve Koruma Vakfı` bünyesindeki okullarda kurulacak fotoğraf

atölyelerinde özel eğitim gereksinimi olan bireylere fotoğraf eğitimi verilmesidir.


Özel hedefimiz ise;


* Orta vadede:

Bu projenin eksiksiz, başarı ile tamamlanması ve projenin hedeflerine ulaşması.

Sonrasında yapılacak benzeri projelere örnek teşkil etmesi, ışık tutması.


* Uzun vadede:

Benzeri tüm eğitim kurumlarında bu tarz atölyelerin açılmasına vesile olması, örnek

teşkil etmesi, fotoğrafın da tıpkı; resim, müzik, folklor, spor gibi eğitici ve geliştirici

derslerden birisi olması.


Bu amaç ve hedefe giden yolda Ankara dan sonra İzmir de Ekim 2007 de kurulmuş olan Atölyemiz, makine, ekipman ve maddi imkansızlıklar nedeniyle kurulum aşamasından hemen sonra eğitimine ara vermek durumunda kalmış, sonrasında T.C. Başbakanlık, DPT, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (www.ua.gov.tr) Gençlik Programı kapsamında ve Avrupa Komisyonu‘ ndan sağlanan hibeyle N.Elif Vargı (Yasal Temsilci), Aslı Satı Erdoğan (Proje Sorumlusu), Güzin Tezel (Proje Koçu) ve Ege Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu (EFOT) üyeleri; Barış Kocamaz, Bernis Sütçübaşı, Sevim Temel, Mustafa Çağrı Güngören, Emine Karaduman, Didem Açıkalın ve Aylin Kara desteği ile ZİÇEV, Vasfiye Orhan Akyıldız Özel Eğitim Okulu bünyesinde kurulmuş ve 5 ay süren proje kapsamında 23 Şubat 2009 tarihi itibarıyla eğitimine yeniden başlamış 2 aylık temel eğitim ve 40 günlük fotoğraf çekim çalışması sonrası ilk sergisini 2-16 Haziran tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesinin de desteği ile Çetin Emeç Sanat Galerisinde açmıştır.


Daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki adresleri ziyaret ediniz:

http://www.zihinergosum.org

http://zihin-ergo-sum.deviantart.com






May 29, 2009

Z!H!N Ergo Sum Fotoğraf Atölyesi İzmir Fotoğraf Sergisi & Panel



Z!H!N Ergo Sum Fotoğraf Atölyesi İzmir
Fotoğraf Sergisi & Panel

. .


Çetin Emeç Sanat Galerisi
Sergi Açılışı 02 Haziran 2009
2-16 Haziran 2009
Açılış : Saat : 18.00

Panel konusu : Özel Eğitime Tabi Bireylerde Sanatın Önemi

:new: :gallery: :new:
İzmir Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla

...
..
.

Zihin Ergo Sum Fotoğraf Atölyesi
İzmir

Proje yasal temsilcisi : Elif Vargı
Proje sorumlusu : Aslı Satı Erdoğan
Proje Koçu : Güzin Tezel
Proje Ekibi : Ege Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu (EFOT) üyeleri (Barış Kocamaz, Bernis Sütçübaşı, Sevim Temel, Mustafa Çağrı Güngören, Emine Karaduman, Aylin Kara)

Bu projen AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Gençlik Programı kapsamında ve Avrupa Komisyonu'ndan sağlanan hibeyle gerçekleştirilmektedir.

:iconzihin-ergo-sum:

April 28, 2009

AFSAD Soyut Fotoğraf Atölyesi "tin" Sergisi Viyana'da..


Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği'nin (AFSAD) "Tin" adını verdiği soyut fotoğraflar sergisi Viyana'daki tarihi Hofburg sarayında törenle açıldı. Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Selim Yenel'in himayesinde düzenlenen "soyut fotoğraflar" sergisinin açılışında 200 kadar Türk ve Avusturyalı sanatsever hazır bulundu.

Serginin açılışında konuşan Türkiye'nin Viyana büyükelçisi Selim Yenel, 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığını anımsatarak, AFSAD soyut fotoğraflar sergisinin de bu tarihi günün yıl dönümünde açılmasından büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Türkiye-Avusturya ilişkilerinin sadece 1. ve 2. Viyana kuşatması ve Türk kahvesi, Türk lalesinin Avrupa'ya tanıtılmasından ibaret olmadığını ifade eden Büyükelçi Yenel, "Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türkiye'ye yerleşen mimar Clemens Holzmeister, fotoğraf sanatçısı Otmar Pferschy gibi Avusturyalı sanatçılarla başlayan kültürel ilişkilerin bugün de gelişerek devam ettiğini" belirtti.

Büyükelçi Yenel, günlük yaşamın önemli bir parçası olan fotoğraf sanatının bu sergiyle iki ülke arasındaki kültürel ilişkilere katkıda bulunmasını umduğunu kaydetti. Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği(AFSAD)başkanı Gökhan Bulut da "Tin" adını verdikleri soyut fotoğraf sergisinde yer alan eserlerin, "Fotoğrafın optik özelliğinden dolayı ihtiyaç duyduğu nesnel gerçek objeden, düşünsel-gerçek yeni soyut obje açığa çıkarma kaygısını ifade ettiğini" söyledi.

Serginin açılış töreninde sanat yaşamlarını Viyana'da sürdüren Opera ikizleri Didem ve Sinem Balık kardeşler de küçük bir konser verdi. Tarihi Hofburg sarayındaki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT)salonunda açılan serginin 22 mayısa kadar açık kalacağı bildirildi. (AA)

Kaynak

April 15, 2009

Fotoritim Fotoğraf Eleştirmenliği e-paneli yayında!

Fotoritim e-Fotoğraf Dergisinin,"Fotoğraf Eleştirmenliği" konusundaki e-Paneli yayında!...

Okumak için lütfen tıklayın!...

Üçüncü e-Panelde; Ali İhsan Ökten, Elif Vargı, Emre İkizler, Enver Şengül, Gültekin Çizgen, Kazım Zaim, Mahmut Özturan, Mehmet Oğuz, Merih Akoğul, Murat Germen, Özkan Eroğlu, Reha Ülkü ve Tülay Çellek'in panel yazılarını Gülser Günaydın'ın panel sunum yazısı ile birlikte okuyabilir, siz de görüşlerinizi, düşüncelerinizi ekleyebilirsiniz...

March 15, 2009

Zihin Ergo Sum Fotoğraf Atölyesi Etkinlikleri

Sunum & Söyleşi
Eskişehir Anadolu Üniversitesi
Mavi Salon
31 Mart 2009
Saat : 14.00

Sunum ve söyleşi...

Bekleriz.

Fotoğraf : Erkan Ezer


Fotoğraf : Şule Yıldırım
Tasarım : Funda Gönendik

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Kütüphane Başkanlığı katkılarıyla...

16-22 Mart 2009 tarihleri arasında
Açılış & Kokteyl : 16 Mart 2009 Saat : 18.30

Milli Kütüphane Sergi Salonu
Bahçelievler Son Durak
ANKARA

Bekleriz...

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız...

Z!H!N Ergo Sum



March 04, 2009

ZİÇEV İzmir Atölyesi AB Eğitim ve Gençlik programı hibesiyle çalışmalarına başladı!

zihin ergo sum izmir atolyesi
Kurulus : 2009 Mart

Zihin Ergo Sum Fotoğraf Atölyesi
İzmir

Proje yasal temsilcisi : Elif Vargı

Proje sorumlusu : Aslı Satı Erdoğan

Proje Koçu : Güzin Tezel

ZIHIN ergo sum fotograf atolyesi icin lutfen tiklayin

Proje Ekibi : Ege Üniversitesi Fotoğraf Topluluğu (EFOT) üyeleri (Barış Kocamaz, Bernis Sütçübaşı, Sevim Temel, Mustafa Çağrı Güngören, Emine Karaduman, Aylin Kara)

Avrupa Birligi Egitim ve Genclik Programi


"Bu proje T.C. Başbakanlık DPT AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (http://www.ua.gov.tr) Gençlik Programı kapsamında ve Avrupa Komisyonu'ndan sağlanan hibeyle gerçekleştirilmiştir. Ancak burada yer alan görüşlerden AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı veya Avrupa Komisyonu sorumlu tutulamaz."


Cocuklarin daha once yaptigi calismalari ve cektikleri fotograflari gormek icin lutfen galeriyi izlemeye alin!..

ZIHIN-ergo-sum

February 17, 2009

3.Mini Fotograf Festivali

15 Mart 2009
13:00 - 17:00 arası
3.Mini Fotograf Festivali kapsamında
Sunum & söyleşi

Türk-İngiliz Kültür Dernegi
Bestekar Sokak 32 Kavaklıdere
Ankara

February 09, 2009

ZIÇEV Fotoğraf Atölyesi Taraf Gazetesi'nde!...

Hazal Sütçü-ZIÇEV Fotoğraf Atölyesi


Bedriye Çetinkaya-ZIÇEV Fotoğraf Atölyesi

Fotoğrafların devamını görmek için lütfen tiklayiniz

Engelsizlerin dünyasını çektiler


Zihinsel engelli çocuklar, sözcüklerle ifade edemediklerini objektifleriyle anlatıyor. Objektiflerinden çıkan kareler de bakanlara onların gözünden dünyayı anlama fırsatı veriyor...

Haberin devami icin lutfen tiklayiniz

Destek ve yorumlariniz icin lutfen tiklayiniz

* The photographes in that gallery were taken by children with learning difficulties. They will be happy to receive your comments... Please click to see more photos...

:w00t: Thank you... :w00t: